Kompansatörler en genel anlamda bir veya birkaç ondülasyondan oluşan körük kısmı ile bunun ilgili tesisat veya donanım bağlantısını sağlayan elemanlardan (Flanş, boyun v.s.) oluşur.

Ondülasyon: Bir körüğün en küçük esnek ünitesidir. Körüğün ve dolayısıyla kompansatörün toplam alabileceği genleşme değeri, ondülasyonların sayısı ile doğru orantılıdır. Ondüslasyon, ısıl genleşmeleri kompanse edilebilecek yeterli esnekliğine sahip olmakla birlikte, aynı zamanda basınç – sıcaklık ve akışların şartlarına karşı mükemmel mukavemette dizayn edilmiş olarak belli bir hizmet ömrünü tamamlayabilmelidir.

Körük: Bir veya birkaç ondülasyon dan oluşan, kompansatörün esnek kısmıdır. Körüğü oluşturan ondülasyonların adedi toplam genleşme miktarına bağlı olarak değişir.

Kaynak Boynu: Boru hatlarında, kompansatörün boruya kaynaklı bir bağlantı yapılabilmesi amacıyla kullanırlar. Genel olarak karbon çeliği malzemelerden de imal edilebilirler.

Kovan (Layner): Genellikle metal körük malzemesiyle aynı özellikte ince cidarlı paslanmaz çelik malzemeden oluşan körüğün iç yüzeyi ile akışkanın temasının minimize edilmesi amacıyla kullanılan kompansatör ekipmarıdır. Ondülasyondan dolayı oluşan türbülans ve akış direncinin önlenmesi amacıyla da laynerler sıkça kullanılırlar. Kovan normal şartlarda gerekli olmamakla birlikte aşağıda bahis konusu geçilen hallerde ve yüksek akış hızı olan sistemlerde mutlak suretle kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir